wtorek, 18 września 2012

Porada kulinarna potrzebna od zaraz


Dzięki memu ukochanemu duetowi Chaos&Zniszczenia, dziś w menu soczewica czerwona. Pierwszy raz będę próbowała zrobić z niej coś jadalnego, stąd pytanie:
Znacie jakieś ciekawe przepisy?

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam gołąbki z czerwoną soczewicą :) Nadaje się też za zupy :)oraz jako dodatek do mięsa lub zapiekanek.

    OdpowiedzUsuń
  2. mhm. w czasie, kiedy się soczewica gotowała, podsmażałam lekko na patelni cebulę pokrojoną w krążki. potem dorzucałam do odsączonej soczewicy & doprawiałam. pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm, uwielbiam soczewicę :D Szczególnie zupę, ale taką gęstą w sumie jak danie, z warzywami i mięskiem - jeśli ktoś lubi i je. Albo właśnie z podsmażanymi warzywami i mięskiem, albo zmiksowana z jajkiem jako placki też super :) Na soczewicę jest mnóstwo sposobów i za każdym razem jak ją robię wpadam na inny :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pseudogulasz z soczewicą... Gotujesz soczewicę wg przepisu. Na patelni trzeba zeszklić cebulę, dodajesz pomidory obrane ze skóry (mogą być z puszki), podduszasz i dodajesz główną bohaterkę-soczewicę. Doprawiasz pieprzem, solą, oregano itp. Wszystkie składniki dusisz jeszcze kilka minut i voila! Można dodać jakieś mięso, kiełbaskę, pierś z kurczaka, ale mi osobiście bardziej smakuje wersja bezmięsna. Proste i bardzo smaczne danie :)

    OdpowiedzUsuń